
Ciasteczka cytrynowe
Masz chęć na coś słodkiego, ale nie masz pomysłu, coś co szybko się robi, ale smakuje świeżo, nic bardziej prostrzego jak zrobić kruche ciasteczka cytrynowe, proste, tanie, i szybkie do zrobienia. Składniki do nich są praktycznie w każdym domu na wyciągnięcie ręki, do zronienia przepysznych kruchych ciastek cytrynowych potrzebujemy:
– 200 g mąki pszennej tortowej
– 150 g mąki krupczatki
– 200 g zimnego masła
– 2 żółtka
– budyń waniliowy (40 g), proszek
– skórka z 1/2 cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą z wanilią
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżeczki śmietany 18%.
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia, szklankę cukru pudru,cukier waniliowy. Następnie dodajemy zimne pokrojone masło, żółtka oraz śmietanę, na samym końcu dodajemy naszą startą skórkę cytrynową, oraz oczywiście sok z cytryny. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, które musi wyjść nam bardzo zwarte, twarde, owijamy je we folię spożywczą po czym wkładamy na pół godziny do lodówki. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyjmujemy ciasto po czym ponownie je wyrabiamy, formujemy na dwie części, każdą z części rolujemy , po czym kroimy na równe paseczki. Z każdego paseczka formujemy kształt, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasteczka możemy ponakłuwać widelcem dla ozdoby. Jesteśmy na końcówce naszej drogi z naszymi pysznymi kruchymi ciasteczkami o smaku ożźwiającej cytryny, zostaje nam jedynie włożyć je do nagrzanego do 180 stopniu piekranika, i piec do 20 minut. Ciasteczka bardzo ładnie nam się zarumienią, jest to doskonały pomysł na zrobienie pysznych ciasteczek na szybko smakują znakomicie.
Ciastka owsiane
Ciasteczka owsiane, są jednym z najtańszych deserów jakie można zrobić, do tego są takie pyszne, że na pewno zasmakują nawet dzieciom. Przygotowanie ich jest szybkie, a ich smak jest słodki i przyjemny. Więc jeśli najdzie nas ochota na cos słodkiego to wystarczy dosłownie 20 minut i ciasteczka sa już gotowe, do ich zrobienia potrzebujemy:
– 2 szklanki płatków owsianych
– 4 łyżki mąki pszennej
– 2 jajka
– 4 łyżki cukru białego
– 1 łyżka miodu
– 120 g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– opcjonalnie suszona żurawina lub sezam.
Przygotowanie:
Z takiej ilości składników wyjdzie nam do 14 ciasteczek, więc jeśli chcemy więcej to wiadomo trzeba dodać większą gramaturę składników. Od razu możemy nastawić piekarnik aby nam się rozgrzał do 180 stopni. W małym rondelku gotujemy na bardzo małym ogniu masło, nie możemy doprowadzić do wrzenia, więc mieszamy praktycznie cały czas do momentu aż całkowicie się roztopi, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy płatki, mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, miód, cukier, jajka, po czym lekko mieszamy. Następnie po wymieszaniu składników wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy nasze przestudzone masło, i mieszamy za pomocą łyżki czy trzepaczki, ciasto powinno być dość gęste. Z naszego ciasta formujemy ręcznie kulki, po czym robimy okrągłe płaskie ciasteczka formujemy je i wykładamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, Pieczemy około 13-15 minut do momentu aż będą rumiane, i nasze ciasteczka są już gotowe, szybko, tanio, pysznie i zdrowo.