
Muffinki z białą czekoladą i borówkami
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie za bardzo masz czas, ani chęci. Bardzo fajnym pomysłem i przede wszystkim szybkim do zrobienia są muffinki z dodakiem borówek i białej czekolady. Nie każdy z nas lubi ciemną czekoladę, ale kocha smak czekolady, więc biała czekolada bardzod obrze zastąpi nam ciemną czekoladę, w połączeniu z borówkami stworzy eksplozję smaku. Do zrobienia ich potrzebujemy:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 duże jajko
– 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki cukru drobnego
– 32 g cukru wanilinowego
– 3/4 szklanki mleka
– 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
– 150 g borówek
– 50 g białej czekolady
Pamiętajmy aby nasze składniki były przechowywane w temperaturze pokojowej
Gramatura jest dość specyficzna, więc używajmy jednej i tej samej szklanki do odmierzania składników. Bierzemy miskę i dodajemy do niej jajko, mleko oraz olej, mieszamy wszystko do połączenia składników, następnie dodajemy resztę składników suchych i mieszamy wszystko aż powstanie nam jednolita masa. Czekoladę kroimy w kosteczkę, do foremek przekładamy połowę ciasta aby foremka była w połowie pusta dodajemy do środka kawałeczki białej czekolady i borówki, mieszamy lekko w środku i przykrywamy resztą ciasta, i tak aż wyrobimy wszystkie ciasto na muffinki. Teraz pozostaje nam je upiec, nastawiamy piekarnik do temperatury 190 stopni, i pieczemy je około 20-22 minut. Po wyciagnięciu z piekarnika nasza czekolada połączona z borówkami sprawi, że po wzięciu je do ust rozpłynie się a borówka doda nam nieco kwaskowtego smaku.
Truskawkowe muffinki
Kto z nas nie lubi truskawek, można z nich zrobić naprawdę przepyszne desery, używamy je do soków, ale i w połączeniu z mufinkami smakują idealnie, udekorowane na wierzchu bitą śmietaną, czy kremem śmietankowym, znikają natychmiast z talerzyka. Mufinki truskawkowe idelanie nadają się na upalne dni, gdy masz ochotę na coś co samo rozpływa się w ustach. Składniki do zrobienia mufinek to:
Ciasto:
– 2 jajka
– 100 g roztopionego masła lub oleju
– 150 ml mleka
– 150 g cukru białego
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
– 300 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– 200 g truskawek
– krem śmietankowy z mascarpone.
O temperaturze
Nasze produkty do zrobienia mufinek powinno być przechowywane w temperaturze pokojowej, pamiętajmy to bardzo ważne, wtedy lepiej się ze sobą połączą. Do miski dodajemy jajka, mleko i olej, do łączenia tych składników używamy trzepaczki, łączymy je ze sobą dokładnie, po czym dodajemy makę, cukier, cukier wanilowy, oraz proszek do pieczenia, mieszamy dalej do ponownego połączenia się składników. Naszą królową deseru czyli truskawki kroimy na pół, możemy je lekko oprószyć mąką, ażeby nie puszczały za dużo soków. Za pomoca łyżki nakładamy nasze ciasto do foremek, ale nie do samego końca gdyż nasze ciasto wyrośnie, do środka wciskamy lekko nasze truskawki. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni góra i dół, po czym pieczemy nasze mufinki około 22-25 minut, w tym czasie szykujemy śmeitankowy krem, gotowy bądź robimy go sami. Gdy mufinki nieco ostygną dekorujemy je kremem.