
Większość ludzi na świecie spotkała się ze street-foodem. Szybka i tania opcja na posiłek, który zaspokoi apetyt. Ludzie często wybierają go podczas przerwy obiadowej, podróży i wielu innych sytuacjach, gdy nie mają możliwości przygotowania posiłku. Właśnie jego szybka dostępność jest największym urokiem.
Czym jest street-food?
Pojęcie to łatwo przetłumaczyć – „jedzenie na ulicy”. Znane jest ono już w starożytnej Grecji, gdzie królowały suszone ryby. Bogatszą ofertę ulicznego jedzenia miał starożytny Rzym, który serwował zupę z ciecierzycy wraz z pieczywem i makaronem. Obecnie street food jest najczęściej serwowany w ruchliwych miejscach, aby swoim aromatem przyciągnąć mieszkańców oraz turystów, którzy szukają nowych smaków. Dania kuchni ulicznej przygotowywane są z miejscowych produktów, co pozwala na poznanie lokalnej kuchni. Pozwalają one szybko, smacznie i tanio zjeść. Street food obecnie jest atrakcją turystyczną, która pozwala na poznanie lokalnych specjałów za przystępną cenę.
Ze względu na wielokulturowość społeczeństwa w XXI wieku, jedzenie znane z ulic Azji, można spotkać na przykład w Niemczech czy innym europejskim kraju. Pozwala to na poznanie upodobań kulinarnych osób z drugiego końca świata.
Kuchnia uliczna – 5 najpopularniejszych dań
Meksyk – Tacos
Cienkie kukurydziane lub pszenne placki, które serwowane są z różnego rodzaju mięsem- wołowiną, kurczakiem, jagnięciną oraz warzywami i przyprawami. Obowiązkowym składnikiem jest kolendra. Nadzienie jest drobno posiekane. Często podawane są z avocado lub guacamole.
Wielka Brytania – Fish&Chips
Każdy, kto odwiedzi Anglię, powinien spróbować tego ulicznego specjału. Ryba smażona w cieście z frytkami to symbol wyspiarskiego państwa. Podawany na ulicach z food tracków oraz restauracjach. Najczęściej wykorzystywaną rybą do smażenia jest dorsz lub łupacz.
Tajlandia – Pad Thai
Słysząc pad thai, podświadomie kojarzony jest ze street foodem tajlandzkim. Składa się on z makaronu ryżowego, warzyw, posiekanych orzechów, tofu, jajka i kiełków. Często urozmaicane jest różnego rodzajem mięsem lub owocami morza. Smaży się go na woku i podaje z limonką.
Egipt – Falafel
Najbardziej popularne danie z Egiptu. Falafele to kotleciki z bobu lub ciecierzycy smażone na głębokim oleju z aromatycznymi przyprawami (czosnek, kolendra, kumin). Serwowane są z warzywami i sosem z pasty sezamu.
U.S.A – Hot-dog
Bułka pszenna, smażona parówka, prażona cebulka i musztarda to wszystko co zawiera hot- dog. Dzięki swojej prostocie jest uwielbiany na całym świecie.
Street food a gastronomia – główne różnice
Budka z jedzeniem rożni się od pełnowymiarowej restauracji pod wieloma względami. Oto kilka najważniejszych:
1. Zamówienie w restauracji przyjmuje i podaje kelner, natomiast podczas wizyty w food tracku lub przydrożnej budce, sami składamy zamówienie i je odbieramy.
2. Czas oczekiwania na posiłek jest dużo krótszy niż w restauracji.
3. Wymogi sanepidu są dużo mniejsze dla food tracków czy budek z jedzeniem. Niektóry street food taki jak na przykład w krajach azjatyckich, często nie musi spełniać żadnych wymogów sanitarnych. Przez co, trzeba bardzo uważać podczas stołowania się w takich miejscach.