
Czekoladowe muffinki z dżemem
Lubisz słodkości, a co powiesz na mufinki pysznie czekoladowe w dodatku połączone z dżemem, czy ulubioną konfiturą. Mam dla ciebie przepis, który jest bardzo prosty w wykonaniu, do tego w szybki sposób możemy stworzyć pysznie czekoladowe mufinki, potrzebujemy jedynie:
Ciasto:
– 280 g mąki pszennej
– 30 g kakao
– 90 g cukru
– 2 jajka
– 150 ml gazowanej wody
– 100 ml oleju
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 100 g posiekanej czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
– dżem na przykład truskawkowy aby nadać słodyczy .
Najlepiej aby nasze składniki pochodziły z przechowywania w temperaturze pokojowej, unikniemy wtedy problemu z połączeniem składników. Zaczynamy od połączenia w misce takich składników jak: jajka, wodę praz olej. Mieszamy je ze sobą za pomocą trzepaczki, nie musimy używać miksera, następnie dodajemy mąkę, kako, cukier, proszek do pieczenia, i ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Czekoladę kroimy w kostkę i połowę dodajemy do masy, a resztę odkładamy na razie na bok, mieszamy wszystko ze sobą. Nasze muffinkowe ciasto przekładamy do połowy do foremek, w tym czasie dodajemy nasz dżem, czy konfiturę do środka babeczki, następnie przykrywamy masą kakową, tak przygotowaną muffinkę posypujemy na wierzchu czekoladą jaka nam pozostała. Gdy wyrobimy wszystkie ciasto na muffinki wkładamy je do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, i pieczemy około 20-22 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika nasze muffinki mają piękny brązowy kolor, kawałeczki czekolady wystają, a po ugryzieniu muffinka rozpływa się w ustach.
Ciasto jogurtowe z borówkami i truskawkami
Brak pomysłu co zrobić z borówkami i truskawkami, masz ochotę na coś słodkiego z owocami, jest fajny przepis na pyszne ciasto jogurtowe z owocami, przygotwanie nie wymaga od nas wielu składników, a i czas przygotowania nie trwa długo. Efekt jaki powstanie z tego połączenia zasmakuje każdemu kto docenia moc owoców w połączeniu jogurtem. Składniki do ciasta:
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180 g)
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
– 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki oleju (ok. 110 g)
– 330 g jogurtu naturalnego gęstego
– 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
– ok. 250 g truskawek
– ok. 100 g borówek
– cukier puder do oprószenia ciasta.
Musimy pamiętać, że nasze składniki koniecznie muszą być z temperatury pokojowej. Jajka miksujemy z cukrem na bardzo jasną masę jajeczną, miskujemy około 5minut. Następnie dodajemy kolejne składniki, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, olej, jogurt naturalny gęsty, oraz sok z cytryny. całość mieszamy trzepaczką, bądź łyżką do dskonałego połączenia się naszych składników ze sobą. Kolejną rzeczą jaką musimy zrobić to koniecznie wyłożyć naszą blaszkę papierem do pieczenia, blaszka nie za duża, wlewamy do niej nasze ciasto. Układamy na wierzch lekko wbojając nasze truskawki i borówki, pieczemy je około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. I gotowe, gdy nasze ciasto pięknie urośnie wyciągamy je z piekarnika i posypujemy dla większej słodkości cukrem pudrem. Musicie przyznać, że pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.