
Spirulina to niebieskozielona forma algi, która należy do najlepiej zbadanych i najbardziej znanych superfoods na świecie. Znana ze swojego niesamowitego profilu odżywczego, jak również intensywnego smaku, spirulina, podobnie jak inna superżywność alg – chlorella, jest dostępna w wielu różnych formach suplementów lub jako pożywny pokarm w całości. Spirulina w proszku to najczęstszy sposób, w jaki ludzie spirulinę. Suszoną spirulinę można kupić w Internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością (a także, coraz częściej, w sklepach ogólnospożywczych oferujących zdrową żywność lub suplementy). Spirulina w proszku jest zwykle sprzedawana w 100-gramowych opakowaniach, a jej ceny są zróżnicowane. Spirulina to składnik, który powinien być w każdej kuchni.
Spirulina- czym jest i jakie ma działanie?
Spirulina jest niebiesko-zieloną algą i uważa się, że jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi. Stosowana po raz pierwszy przez Azteków jako środek wspomagający wytrzymałość, spirulina jest uważana za superżywność – źródło wszystkich składników odżywczych, w tym białka o poziomie porównywalnym z jajkami. Aztekowie stosowali spirulinę w leczeniu różnych chorób, a legendy głoszą, że posłańcy królestwa używali alg, aby podtrzymać swoje maratońskie biegi. Współczesne badania potwierdzają wiele z domniemanych korzyści płynących z przyjmowania spiruliny i nadal badają jej potencjał w leczeniu problemów zdrowotnych. Spirulina ma gorzki smak, więc ludzie często mieszają ją z jogurtami, sokami i smoothie, aby poprawić jej smak. Spirulina jest powszechnie dostępna jako suplement w sklepach ze zdrową żywnością. Spirulina zawiera również magnez. Ten minerał wspomaga normalne codzienne funkcje, takie jak praca mięśni i bicie serca. Jest również odpowiedzialny za produkcję białka i wytwarzanie energii – ale większość ludzi nie dostarcza go w wystarczającej ilości w swojej diecie.
Korzyści ze stosowania spiruliny
Przyjmowanie suplementów spiruliny może pomóc w lepszym trawieniu i usprawnieniu pracy jelit. Może również pomóc stymulować wzrost zdrowej mikroflory w jelitach, co zmniejsza ryzyko chorób i zachorowań. Słabe trawienie i choroby, takie jak zespół nieszczelnego jelita, są bezpośrednio związane z brakiem równowagi flory jelitowej. Tam, gdzie brak jest równowagi, mogą rozwijać się szkodliwe bakterie. Zła dieta, bogata w cukier i przetworzoną żywność oznacza, że infekcje drożdżakowe, takie jak candida, są coraz częstsze, co prowadzi do pogorszenia ogólnego stanu zdrowia. Spirulina jest bogatym źródłem białka, a diety bogate w białka i składniki odżywcze, takie jak spirulina, mogą stymulować utratę wagi i redukcję tkanki tłuszczowej. Białko wymaga więcej energii do metabolizowania i pomaga utrzymać beztłuszczową tkankę ciała, co również przyczynia się do sposobu spalania tłuszczu. Innym powodem, dla którego spirulina może pomóc w utracie wagi, jest fakt, że ogranicza ona napady głodu. Spróbuj dodać trochę wysokobiałkowej spiruliny w proszku do swojego smoothie lub do porannej owsianki, aby ograniczyć głód w ciągu dnia.